Η Ελλάδα φιλοξενεί λιγότερο από το 1% του ευρωπαϊκού πληθυσμού του αγκαθοκαλημάνα, καθώς μερικές δεκάδες ζευγάρια αναπαράγονται κυρίως στο Δέλτα του Έβρου. Το σπάνιο πουλί έκανε την εμφάνισή του στη λίμνη Κάρλα.
H πρώτη καταγραφή ενός προστατευόμενου και σπάνιου στην Ελλάδα παρυδάτιου είδους πουλιού, της αγκαθοκαλημάνας (Vanellus spinosus) στη Λίμνη Κάρλα έγινε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης την Τρίτη 1η Ιουνίου. Η χώρα μας φιλοξενεί λιγότερο από το 1% του ευρωπαϊκού πληθυσμού του είδους, καθώς μερικές δεκάδες ζευγάρια αναπαράγονται κυρίως στο Δέλτα του Έβρου.
Τέσσερα άτομα του είδους εντοπίσθηκαν στον τεχνητό υγρότοπο στα δυτικά του ταμιευτήρα, καταδεικνύοντας τη σημασία του ως τόπος αναπαραγωγής και αναζήτησης τροφής, ο οποίος πρέπει να διαφυλαχθεί από την παράνομη είσοδο βοοειδών και κυνηγών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Όπως αναφέρει το Larissanet.gr δεκάδες είναι οι Λαρισαίοι που επισκέπτονται τη λίμνη για εκδρομή θέλοντας να παρακολουθήσουν από κοντά αυτό το τεχνητό «θαύμα»
Η είδηση για το σπάνιο πουλί έγινε γνωστή στη σελίδα του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού (Κα.Μα.Κε.Βε.Δε.Πη.).
Σκοπός της δημιουργίας του εν λόγω φορέα είναι η προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου των περιοχών του δικτύου NATURA 2000.