Αρχική » Grid with Sidebar » Αγέλες αγριόχοιρων ρημάζουν τις καλλιέργειες στην Ημαθία

Αγέλες αγριόχοιρων ρημάζουν τις καλλιέργειες στην Ημαθία

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Σε καταστροφική μάστιγα των καρποφόρων καλλιεργειών έχουν καθιερωθεί τον τελευταίο καιρό, οι αμέτρητες επιδρομές από κοπάδια αγριόχοιρων στις ημιορεινές περιοχές νοτιονατολικά του Νομού Ημαθίας.
Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιμόπουλος

SVESTONOF

Αγέλες αγριογούρουνων, ανεξαρτήτως εποχής, καταδρομούν τις νυχτερινές κυρίως ώρες, ρημάζοντας φυτείες καλαμποκιών, ακτινιδίων, ηλίανθων, αρακά κλπ. Το επιπλέον καθεστώς της μη αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ των ζημιών από αγριόχοιρους και πτηνά, έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους παραγωγούς. Οι ίδιοι δίνουν τη δική τους ιδιότυπη μάχη απέναντι στον ζωντανό και παμφάγο εχθρό των χωραφιών τους.

Αρωγός στην εξέλιξη του ρεπορτάζ για το emvolos.gr ο κ. Γιάννης Ισαάκ, Δασοπόνος και Επιστημονικός συνεργάτης της ΚΟΜΑΘ (Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης), ενημέρωσε για την ανάλογη υπάρχουσα κατάσταση που βιώνεται σε αρκετά μέρη της Ελλάδας σε συνάρτηση με τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων. Αύξηση που κορυφώθηκε τη δεκαετία του 90, όταν δημιουργήθηκε πληθυσμιακός υβριδισμός ανάμεσα σε άγριους χοίρους και οικόσιτους του είδους, έπειτα από την καθιέρωση της ελεύθερης χοιροτροφίας στην Ελλάδα. Οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τη δράση των αγριόχοιρων, εκτός των ζημιών σε αγροκαλλιέργειες είναι και αυτός των οδικών ατυχημάτων, όπως και ο έτερος της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Σχετικά με τα μέτρα αποτροπής που λαμβάνουν οι παραγωγοί, αυτό που κυριαρχεί τον τελευταίο καιρό είναι το κανονάκι κρότου. Λειτουργεί με φιάλη προπάνιου, εκπυρσοκροτεί με ρυθμιζόμενο χρονοδιακόπτη (από 1΄- 30΄), παράγοντας ήχο έως 130 db. Για μικρότερης έκτασης αγροκτήματα εφαρμόζονται -αν και αρκετά κοστοβόρο ως μέτρο- και οι φράχτες ή κατά περίσταση οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις. Σχετικά με τα μέτρα της πολιτείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πληθυσμιακής έξαρσης των αγριόχοιρων, ο κ. Ισαάκ διευκρίνισε ότι αναμένεται ΚΥΑ σχετικά με τον τρόπο θήρας και τον αριθμό των θηραμάτων, την επέκταση των περιοχών κυνηγιού και οποιασδήποτε άλλης μεταρρυθμιστικής βελτίωσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ