Αρχική » Grid with Sidebar » Έως και 40 λύκοι μπορούν να θηρευτούν στη Γαλλία φέτος

Έως και 40 λύκοι μπορούν να θηρευτούν στη Γαλλία φέτος

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Έως και 40 λύκοι μπορούν να θηρευτούν στη Γαλλία φέτος, ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση όταν παρουσίασε ένα σχέδιο για τα προστατευόμενα είδη που ωστόσο δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ούτε τους υπερασπιστές του λύκου, ούτε και τους κτηνοτρόφους που θεωρούν το ζώο ως παράσιτο.
 
Ο λύκος είχε εξαφανιστεί από τη Γαλλία από τη δεκαετία του 1930, αλλά επέστρεψε στις Άλπεις μέσω της Ιταλίας το 1992.
 
Τώρα είναι προστατευόμενο είδος και 360 ζώα έχουν μετρηθεί στη Γαλλία, από 292 το 2016.
 
Η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο να αυξήσει τους λύκους σε 500 έως το 2023.
 
Ωστόσο οι λύκοι έχουν σκοτώσει περίπου 12.000 πρόβατα το 2017, μια αύξηση 2.000 ζώων από τον προηγούμενο χρόνο. Ζημιές που κοστολογούνται σε 26 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, οπότε οι λύκοι δεν είναι και ιδιαίτερα συμπαθείς στους κτηνοτρόφους.
 
Όροι αποζημίωσης
 
Οι κτηνοτρόφοι λαμβάνουν αποζημίωση για κάθε ζώο που σκοτώθηκε, αλλά το νέο σχέδιο έχει περιορίσει το δικαίωμα σε κτηνοτρόφους που έχουν λάβει τουλάχιστον δύο από τα συνιστώμενα μέτρα – εκπαιδευμένα σκυλιά, περίφραξη ή νυχτερινή προστασία, ηλεκτρική περίφραξη για βοσκότοπους – για την προστασία των κοπαδιών τους.
 
Η αλλαγή αυτή προκάλεσε διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένων και 20 περίπου βουλευτών του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος που εκπροσωπούν εκλογικές περιφέρειες στις πληγείσες περιοχές.
 
Μια ανοικτή επιστολή που απευθύνθηκε στον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό Εντουάρντ Φιλίπ και υπογράφηκε από 450 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των 24 βουλευτών, περιέγραψε το σχέδιο ως “εντελώς ανεύθυνο και χωρίς επαφή με την πραγματικότητα” και κατέληξε ότι οι λύκοι και τα κτηνοτροφικά ζώα δεν μπορούν να ζήσουν μαζί.
 
Οι αγρότες αντιτίθενται επίσης στα όρια σχετικά με τον αριθμό των λύκων που μπορούν να σκοτωθούν, που καθορίζονται στους 40 για αυτή τα χρόνια και το 10% του συνολικού πληθυσμού στη συνέχεια.
 
Οι αγρότες μπορούν να πυροβολούν λύκους εάν τα κοπάδια τους δέχονται επίθεση σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή,  αλλά οργανωμένες παγάνες εξόντωσης θα  επιτρέπονται μόνο σε σαφώς καθορισμένες περιοχές όπου σημειώθηκαν πολλές επιθέσεις μεταξύ της 1ης Σεπτεμβρίου και της 31ης Δεκεμβρίου.
 
Οι υπερασπιστές είναι θυμωμένοι
 
“Για άλλη μια φορά ο λύκος είναι θύμα έλλειψης πολιτικού θάρρους”, δήλωσαν τέσσερις φιλοζωικές Μ.Κ.Ο.
 
Η κυβέρνηση “συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον λύκο ως παράσιτο” και απειλεί τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή του εγκρίνοντας την θανάτωση του χωρίς την απόδειξη ότι είναι αποτελεσματική λύση, ανέφερε η ομάδα προστασίας των ζώων Asppas.
 
Αναγνωρίζοντας ότι η επιστημονική γνώση του ζώου είναι περιορισμένη, το σχέδιο προτείνει να διεξαχθούν νέες μελέτες για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των θανατώσεων ως λύση, οι επιπτώσεις τους στα οικοσυστήματα και η διερεύνηση της διασταύρωσης του λύκου με τα σκυλιά.
 
του Αλέξανδρου Παλαιολόγου για το iHunt.gr

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ